اخبار و رویدادها

سیستمهای پیشرفته در غربالگری و درمان اتیسم

سیستمهای پیشرفته در غربالگری و درمان اتیسم


ربات­های اجتماعی به عنوان ابزارهایی که در سال­های اخیر مورد توجه محققین قرار گرفته­ اند، در زمینه­ های گوناگونی در حال گسترش هستند. تحقیقات اخیر نشان می­دهد که تعامل انسان-ربات می­تواند کاربردهای گسترده و متنوعی در زمینه­ ی مداخلات درمانی برای کودکان با اختلالات رشدی، از جمله اختلالات طیف اتیسم داشته باشد. کودکان مبتلا به اتیسم دارای سه دسته­ ی عمده نارسایی، یعنی نارسایی در تعامل اجتماعی، برقراری ارتباط و رفتارهای تکراری هستند.

به دلیل اهمیتی که تشخیص زودهنگام و درمان مستمر این اختلال دارد، هدف این پروژه طراحی یک ربات به منظور کمک به غربالگری و درمان اتیسم، به ویژه استفاده در گفتاردرمانی است. به دلیل علاقه­ ی کودکان به حیوانات، زیبایی و قابلیت صحبت کردن طوطی، رباتی به شکل طوطی طراحی و ساخته شد که توسط دو موتور قادر به حرکت دادن بدن، چشم­ها و نوک است. برای افزایش جذابیت ربات، صدای انسان به صدای طوطی شبیه­ سازی شد. سپس به منظور تحریک دیداری و شنیداری کودکان، با استفاده از نظام استانداردDSM-IV-TR، ویژگی­های ربات را به سه دسته­ ی حرکتی، کلامی و ادراکی تقسیم کردیم.

در نهایت، تعاملات دو گروه کودکان مبتلا به اتیسم و کودکان عادی با ربات نشان داد که، ربات توجه اکثر کودکان را به خود جلب کرده است و با در نظر گرفتن ساختار مناسب، می­تواند در درمان اتیسم مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این تعامل کودکان مبتلا به اتیسم، تفاوت­های عمده­ ای با کودکان عادی در طول مدت توجه به ربات، رفتارهای تکراری و متفاوت بودن نوع بازی با ربات داشت، در نتیجه در زمینه­ ی غربالگری اتیسم نیز می­توان از ربات استفاده کرد.

 

 

از جمله سیستمهای طراحی شده در این مرکز میتوان به موارد زیر اشاره نمود

1. سامانه هوشمند غربالگری اولیه اتیسم (در ادامه ...)

2. سیستم غربالگری توسط پردازش صدا

3. سیستم غربالگری از طریق پردازش حرکت

4. سیستم کمک آموزشی توجه اشتراکی

5. بازیهای آموزشی و غربالگری تطابق دست و چشم

6. بازیهای آموزشی و غربالگری کلامی

 

  • مستند کودکی در همین حوالی 

 

 

 

  • توضیحی در مورد ربات طوطی نما

 

 

تشخیص زودهنگام اتیسم می­تواند تاثیر بسیار زیادی در روند بهبود این کودکان و روند درمانی آنها داشته باشد. تشخیص چند ماه زودتر در مورد هر کودک در روند درمان او چندین برابر تاثیر مثبت دارد.

در  مقالات علمی که از جنبه­های مختلف گزارش شده است، کودکان مبتلایی که زودتر تشخیص داده شده­اند، بهبود چشمگیری نسبت به همتایان خود  داشته­اند.

متاسفانه در حال حاضر در سطح جهان عملا این تشخیص تا حدود سن 3 یا 4 سالگی به تاخیر می­افتد. البته امکان تشخیص که عمدتا از روی رفتار کودک انجام می­شود،  در موارد حاد بیماری بعد از 18 ماهگی نیز وجود دارد.

همچنین تشخیص زودهنگام، به­دلیل عدم آگاهی یا دسترسی والدین و عدم وجود متخصصین عمدتا به تعویق می­افتد.

با توجه به موانع و مشکلات ذکر شده، استفاده از سیستمهای هوشمند غربالگری اولیه اتیسم می­تواند به تشخیص در سنین پایین و اقدام به درمان کمک بسیار نماید. اینگونه سیستمها می­توانند هزینه غربالگری اولیه را  به شدت کاهش دهند.  همچنین این سیستم ها می­توانند در سنین پائین والدین را متوجه مشکلات احتمالی کودک خود نموده و نیاز به مشاوره با متخصصین را گوشزد نمایند.

تحقیقات اولیه در این آزمایشگاه نشان داده است که به احنمال زیاد می­توان از روی صدای دریافتی کودکان (بدون نیاز به حضور فیزیکی) در سنین کمتر از 2 سال و حتی 18 ماه، به غربالگری اولیه اتیسم پرداخت.

برای تایید این نتایج و پیاده سازی عملی و کاربردی آن، نیاز  به جمع آوری داده­ انبوه است. در همین راستا، جهت دریافت داده­های صوتی (با روش مشخص شده و یکسان)، از نوزادان وکودکان معمولی و همچنین مبتلا به اتیسم تا سن 7 سال، برنامه­ای کاربردی طراحی شده است که افراد می­توانند از طریق آن، صدای نوزادان و کودکان خود را برای ما ارسال نمایند و بدین ترتیب کمک بزرگی در جهت عملیاتی کردن  این سیستم  غربالگری  اولیه  برای کمک به هم­نوعان انجام دهند.

برای دسترسی به برنامه و توضیحات بیشتر به وبسایت  ما ( helpautism.ir/kidsapp ) مراجعه نمایید.

همچنین برای آگاهی از تغییرات در روند جمع­آوری داده و همکاری فعال با این پروژه با عضویت در کانال تلگرام  (@kidsapp) به ما  یاری رسانید.

 

 

ارائه دهنده پروژه

پویا ابوالقاسمی
پست الکترونیک: p.abolghasemi@ece.ut.ac.ir
عضو سابق
پگاه سلیمان
پست الکترونیک: pegahsoleiman@gmail.com
عضو فعال
میثم فقهی
پست الکترونیک: Me.feghhi@gmail.com
عضو سابق
سرور اختیاری امیری
پست الکترونیک: sorour.ekhtiari@gmail.com
عضو سابق
امیرعلی باقرزاده
پست الکترونیک: amir.ali.bagherzade@gmail.com
عضو سابق
ابوالفضل نادی
پست الکترونیک: abolfazl.nadi@gmail.com
عضو فعال
آیدا خزایی
پست الکترونیک: khozaei@gmail.com
عضو فعال
فهیمه پور محمدی
پست الکترونیک: fahimepn@yahoo.com
عضو سابق
اطهر محمودی
پست الکترونیک: athar.mahmudi@gmail.com
عضو فعال
مجید پور معمار
پست الکترونیک: pourmemar@ut.ac.ir
عضو سابق
 
 

استاد راهنما

هادی مرادی
دانشیار
اتاق: ساختمان شماره 2، 709
تلفن: 61114960
پست الکترونیکی: moradih [AT] ut.ac.ir

 

آدرس کوتاه :