- دوشنبه، ۱۵ آذر ۱۴۰۰

اخبار

گامی جدید در تشخیص زودهنگام سرطان پستان توسط تیم تحقیقاتی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر

سومین محصول آزمایشگاه نانو بایو الکترونیک دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران به سرپرستی جناب آقای دکتر محمد عبدالاحد در حوزه سرطان پستان، دستگاه Tumor Detection Probe است که در جهت تشخیص دقیق و زود هنگام این نوع سرطان، بدون نیاز به نمونه برداری طراحی و ساخته شده است.

سرطان پستان اولین بار در سال ۲۰۲۱ به عنوان اولین سرطان منجر به مرگ و میر در دنیا به ثبت رسید. در کشور ما، ایران با وجود جمعیت جوان زیاد، آمار مرگ و میر سرطان پستان از متوسط جهانی بالاتر است که این امر لزوم تحقیقات بیشتر در حوزه های پیشگیری، تشخیص زودهنگام تا کشف درمان های موثر را بیش از پیش اثبات می کند. به همین دلیل این تیم تحقیقاتی در دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر، چندین محصول خود را در حوزه سرطان پستان توسعه داده اند.

در بررسی های رادیولوژیک متناسب با میزان احتمال بدخیمی، ضایعات پستان از BIRADS0 تا BIRADS6  طبقه بندی می شوند. دقت سونوگرافی در تمامی این محدوده کافی نیست که منجر به ایجاد خطا به خصوص در BI-RADS3  و BI-RADS4 می­گردد. توده­های دارای تشخیص BIRADS3 برای پیگیری­های(follow up) ۳ تا ۶ ماهه کاندید  و توده های دارای تشخیص BIRADS4 به بالا، کاندید نمونه برداری می گردند. عدم دقت سونوگرافی در این ضایعات غالباً منجر به نمونه­برداری­های غیر­ضروری و یا از دست دادن زمان برای درمان به موقع بیمار می‌شود.

علاوه بر این، تشخیص ضایعات میانی (Borderline) در سونوگرافی کار ساده­ای نیست. این ضایعات ذاتاً بدخیم نیستند اما به دلیل هم­زمانی حضور در توده­های بدخیم و امکان تبدیل شدن به موارد پیش­بدخیم، طبق استانداردهای جراحی پستان، از بدن خارج می­شوند.

با توجه به موارد ذکر شده، مهمترین کاربرد دستگاه Tumor Detection Probe تشخیص زودهنگام سرطان از طریق شناسایی ضایعات پیش­بدخیم است که می­تواند منجر به کاهش هزینه­های تحمیلی به سیستم بهداشت و درمان کشور و بهبود سبک زندگی بیمار در طول و پس از درمان شود.

این دستگاه بر اساس طیف سنجی امپدانس الکتریکی کار می­کند. به این معنی که ولتاژ الکتریکی متناوب با فرکانس های مختلف بین دو الکترود سوزنی اعمال شده و جریان اندازه گیری می­شود. از تحلیل پاسخ فرکانسی، دو پارامتر جدید تشخیصی، استخراج و این پارامترها در کارآزمایی بالینی بر روی توده های ۷۰ بیمار منتخب، اندازه­گیری و بررسی شده‌اند.

این دستگاه قابلیت استفاده در اتاق سونوگرافی بدون نیاز به هرگونه نمونه­برداری را داشته و زمان پاسخ آن در حدود ۱۰ ثانیه است. محققان این پروژه در اتاق سونوگرافی با کارآزمایی بالینی روی ۱۲۰ بیمار دارای توده­های پستان، به ۹۷ درصد حساسیت و ۹۳ درصد دقت دست پیدا کرده­اند که این امر منجر به کاهش نمونه­برداری­های غیرضروری و تشخیص زود هنگام شده است.

همچنین از این دستگاه در برخی فرآیندهای درمانی جدیدی که در آزمایشگاه نانو بایو الکترونیک کار می شود، به عنوان ابزار مانیتورینگ آنلاین می­توان استفاده کرد تا به صورت لحظه­ای روند درمان را پایش کند. این دستگاه در اتاق جراحی نیز بنا به نیاز جراح جهت تعیین محل توده، آلودگی حاشیه­های تومور، و میزان بدخیمی تومور قابل استفاده است.

نتایج پژوهش این تیم تحقیقاتی آقای دکتر عبدالاحد (ریحانه مهدوی، پریسا حسین پور، فرشته عباسوندی، سجاد مهرورز، نرگس یوسف پور، حسین عطایی، محمد پرنیانی، امیر ممدوج، هادی غفاری) در قالب مقاله در مجله Biosensor and Bioelectronic یکی از معتبرترین مجلات این حوزه، به چاپ رسیده است.

لینک مقاله :

رویدادها