هفتمین همایش ملی زمین ساخت و زمین شناسی ساختاری ایران برگزار شد.

25 12 2019 00:06

کد خبر : 9966000

تعداد بازدید : 89

در دهه ­های اخیر جایگیری و گسترش بسیاری از شهرهای بزرگ و کوچک، شهرک ­های صنعتی و مسکونی، سازه­ ها و شریان ­های حیاتی در نزدیکی گسل ­های جنبا و لرزه ­زا از یکسو، و از سوی دیگر عدم رعایت ضوابط و آئین نامه ­های ساخت و ساز، خسارات جانی و مالی جبران­ ناپذیری به جامعه و دولت تحمیل کرده است. بی ­گمان، بهره گیری موثر از دانش زمین ­شناسی و حوزه­ های تخصصی زیرمجموعه آن به ویژه زمین­ ساخت جنبا و زمین­ شناسی زمینلرزه به عنوان بازوی توانمند علمی در کاهش خطرپذیری زمینلرزه، نقش به سزایی در دستیابی به جامعه­ ایمن و تاب آور و تحقق اهداف توسعه پایدار خواهد داشت. بدین منظور و در راستای اعتلای تعاملات علمی- پژوهشی میان اساتید، پژوهشگران، و دانشجویان شاغل در مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی، به همت دانشکده زمین شناسی دانشگاه تهران به عنوان یکی از پیشگامان دانشگاهی حوزه علوم زمین، هفتمین همایش ملی زمین ­ساخت و زمین ­شناسی ساختاری ایران با رویکرد "شناسایی حریم گسل­ های جنبا و پتانسیل لرزه خیزی فلات ایران" و با استقبال کم ­نظیر اساتید، پژوهشگران، و دانشجویان در روزهای 26 و 27 آذرماه سال 1398 برگزار شد.

آئین افتتاحیه همایش در صبح روز سه­شنبه 26 آذرماه، با حضور اساتید و پژوهشگران برجسته کشور در سالن شهید دهشور پردیس علوم آغاز و با بیانات جناب آقای دکتر وحید نیکنام رئیس محترم پردیس علوم و رئیس محترم همایش، جناب آقای دکتر حسین رحیم ­پور رئیس محترم دانشکده زمین­ شناسی و دبیر محترم همایش، و جناب آقای دکتر محمد مهدی خطیب رئیس محترم انجمن زمین­ ساخت و زمین شناسی ساختاری ایران ادامه یافت.

هفتمین دوره همایش ملی زمین­ ساخت و زمین ­شناسی ساختاری ایران با نگاه ویژه به پنج محور علمی (1) حریم گسل­های جنبا، (2) لرزه ­خیزی فلات ایران، (3) نقش کنترل­ کننده های ساختاری در مخازن نفت و گاز، (4) نقش عناصر ساختاری در کانه­ زایی ذخایر معدنی، و (5) کنترل ­کننده­ های ساختاری در منابع آب، پذیرای مقالات تخصصی در قالب سخنرانی و پوستر بود. در گام نخست، تعداد 81 چکیده مقاله در قالب محورهای همایش توسط دبیرخانه همایش دریافت شد که پس از انجام داوری اولیه، 72 چکیده مقاله برای ارسال مقاله کامل پذیرفته شد. با همکاری کمیته علمی همایش و هیئت داوران متشکل از 22 داور منتخب در حوزه­ های تخصصی مرتبط با محورهای همایش از 12 دانشگاه و مرکز تحقیقاتی معتبر کشور، هشت مقاله برای ارائه شفاهی و 58 مقاله به صورت پوستر مورد پذیرش قرار گرفت. همچنین، با نظر اعضای محترم شورای سیاستگذاری و کمیته علمی همایش، از شش سخنران کلیدی نیز برای ارائه سخنرانی در روز نخست همایش دعوت بعمل آمد. در روز نخست همایش، آئین تجلیل از جناب آقای دکتر محسن الیاسی، استاد پیشکسوت دانشکده زمین ­شناسی دانشگاه تهران به پاس تلاش های بی­ شائبه نزدیک به چهار دهه ایشان برگزار شد. در پایان روز نخست و پس از ارزیابی مقالات توسط کمیته منتخب داوران و اعضا محترم کمیته علمی همایش، تعداد 12 مقاله جهت چاپ در نشریه علمی- پژوهشی زمین ­ساخت برگزیده شد.  

افزون بر ارائه 14 سخنرانی در روز نخست، برای نخستین بار طی دوره­های پیشین همایش ملی زمین ساخت و زمین ­شناسی ساختاری ایران، هفتمین دوره آن شاهد برگزاری کارگاه ­های­ آموزشی- تخصصی یک روزه در روز 27 آذرماه بود که با مشارکت پویای دانش ­پژوهان از دانشگاه­ ها و مراکز تحقیقاتی کشور به انجام رسید. با هدف انتقال مفاهیم کلیدی (همچون دلایل رخداد و ویژگی ­های مکانیکی گسلش زمینلرزه، الگوی تابش امواج لرزه­ ای، روانه­ شناسی سنگ­ کره، لایه لرزه­ زا، خطر گسلش سطحی برای سازه ­های حیاتی و شیوه ارزیابی آن)، و بررسی روش ­های مطالعاتی در شناسایی دگرشکلی­ های ناشی از رخداد زمینلرزه ­های گذشته، شناخت هرچه بهتر الگوی تغییر شکل سطح زمین در بازه زمانی میان­ لرزه­ای و اندازه­ گیری آهنگ لغزش ساختارهای جنبا با بهره­ گیری از داده  های ژئودزی ماهواره­ ای، و بررسی نقش بزرگاهای گوناگون در فاصله ­های متفاوت از ساختگاه هدف در تحلیل خطر زمینلرزه، پنج کارگاه با عناوین (1) گسلش جنبا و زمنیلرزه، (2) گسلش زمینلرزه و خطرهای ناشی از آن، (3) دگرشکلی­ های جوان و داده­ های GPS، (4) دگرشکلی ­های جوان و داده های InSAR، و (5) رویکردهای نوین در تحلیل خطر زمینلرزه به ترتیب توسط جناب آقای دکتر خالد حسامی آذر، جناب آقای دکتر محمدرضا قاسمی، جناب آقای دکتر یحیی جمور، سرکار خانم دکتر مهاسا روستایی، و جناب آقای دکتر عبدالله سهرابی بیدار برگزار شد.

امید است، برگزاری هفتمین همایش ملی زمین ­ساخت و زمین ­شناسی ساختاری ایران، گامی در همسویی هر چه بیشتر جامعه علمی و نهادهای سیاستگذار و اجرایی، هم ­افزایی علمی هرچه بیشتر میان اندیشمندان و علاقمندان این حوزه­ از علوم زمین، و همچنین در ارائه رهیافت ­های کاربردی در تحقق اهداف توسعه پایدار و کاهش خطرپذیری ناشی از رخداد زمینلرزه در گستره ایران ­زمین برداشته باشد.

برچسب